Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Paweł W Caroline xxx Aleksandraaa (1573 niezalogowanych)
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
mzajac napisał:
powiatowy myśliciel napisał:
według mnie powinieneś się dostosować do nr. karty podatkowej ale nie wiem czemu i skąd ci się wzięło te 45% ??? tutaj nawet jakbyś nie posiadał karty podatkowej to pracodawca ma prawo potrącić ci 50% podatku , więc tu jakby różnica jest tylko 5%. a ty przecież kartę masz --- myślę że to jakiś błąd zrobili w urzędzie

trekkprosent 45, co to oznacza? , rzeczywiście wg tabeli i poziomu miesiecznej pensji brutto wychodzi 37%, wieć skąd to 45%? jak mam to rozumiec? , z góry dziękuję za pomoc

czyli wyliczyli ci orientacyjnie ile będziesz płacił za prace na drugim etacie 45% jak z tabeli za dochody w w jednej firmie wychodzi 37% to zakładają że załapiesz się na wyższy próg podatkowy wykonując prace dodatkową. takie moje gdybanie tylko.
sam mam 7100 i u mnie jest 36% za ewentualnie drugi etat.

Ja też ma przy okazji pytanko. Czy jeśli oddałem jedną część tabeli poprzedniemu pracodawcy (u którego już nie pracuję) to nowy będzie mi potrącał 36% dopóki mu nie oddam (odzyskam) papieru od poprzedniego pracodawcy?

tu masz link do tabeli dokładnie wyliczysz sobie ile tej zaliczki na podatek ci będą zabierać:

skort.skatteetaten.no/skd/trekk/trekk
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
zuzu zamów sobie kopię karty podatkowej bo to tez możesz zrobić w każdej chwili i po kłopocie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
no co ty Zuzu
nadinpretujesz .........przecież jak już nie pracujesz u poprzedniego pracodawcy to nie masz drugiego etatu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Vær oppmerksom på at du bare kan bestille kopi av skattekort dersom du har fått skattekort tidligere i år.

Det kan ikke bestilles kopi av frikort (med eller uten beløpsbegrensning).

OBS Har du tabellkort, kan du bare benytte kopi av del 2, dvs. den delen som biarbeidsgiver skal ha. Leveres tabellkort til biarbeidsgiver, kan dette føre til restskatt.

takie coś mi wyskakuje przy zamawianiu nowej kart i z tego kumam to przyślą mi tylko część drugą del2. (albo mogę używać tylko tej drugiej części a przyślą mi całość? )
Pytam z ciekawości bo do wypłaty jeszcze trochę, do tego czasu zdążę wrócić na stare śmieci i sie dopytam u pracodawcy, a i tak "natrzaskałem" godzin to i tak według tabeli niewiele mi braknie do 36% o ile nie więcej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
a jak dostałeś tę pierwszą to szkoda ci było papieru żeby zrobić ksero
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
nie wiem zuzu ale jeśli chodzi ci o zamówienie nowej karty podatkowej???

bo z tego co pisze na górze:Vær oppmerksom på at du bare kan bestille kopi av skattekort dersom du har fått skattekort tidligere i år. to znaczy że możesz zamówić kopię karty podatkowej-- chodzi o całą kartę ale jej kopię --- nic nie przeszkadza jak to zrobisz i np. dasz nowemu pracodawcy , tu w zasadzie chodzi tylko o nr. tabeli jaki masz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-12  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Andre ved mark napisał:
a jak dostałeś tę pierwszą to szkoda ci było papieru żeby zrobić ksero

na tym co mi pozostało też mam numer tabeli.

nie myślałem o zmianie pracodawcy jak oddawałem ten kawałek świstka poprzedniemu pracodawcy, a nowy nie wiedział co i jak, jak podpisywałem umowę (sobota wieczór na dodatek)
zamówię kopie to się przekonam jak przyjdzie.
Jeśli by przysyłali bez tego co oddałem poprzedniemu pracodawcy(jak sobie gdybałem), to poprzedni musiał by mi zwrócić część którą mu oddałem co by mnie kasowali z tabeli a nie 36% (dalej moje gdybanie)
a jak przyślą całość to git-malina.
Zresztą nawet mając dwie kopie tej ostatniej części i pracując w dwóch firmach gdzie każda by mi odciągała zaliczkę na podatek według tabeli to i tak skatt przy rozliczeniu rocznym wystawiłby mi odpowiednią "laurkę" do zapłaty
dzięki, za odp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Zuzu ja sie moze na tym nie znam, ale czy byly pracodawca nie powinien zwrocic karty podatkowej? O ile dobrze pamietam, tam nawet na odwrocie jest formularz do wypelnienia w razie takiej sytuacji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
ankaper napisał:
Zuzu ja sie moze na tym nie znam, ale czy byly pracodawca nie powinien zwrocic karty podatkowej? O ile dobrze pamietam, tam nawet na odwrocie jest formularz do wypelnienia w razie takiej sytuacji.

Powinien, trzeba go jednak o to poprosic, bo karta nie lezy zwykle u pracodawcy, tylko u jego ksiegowego..

Zuzu: Jezeli nie odzyskasz karty, podaj numer tabeli nowemu pracodawcy. Tyle wystarczy..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
ciekawski ciekawski
(ciekawski)
Stały Bywalec
Poprzedni pracodawca powinien wypisac na odwrocie twojej karty pod. od kiedy do kiedy u niego pracowales i ile w tym czasie zarobiles. No i potem oddac ci ta karte zebys mogl ja dac nowemu pracodawcy..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok